Yazılar

Hayvan Çiftliği Projeleri

Türkiye’de hayvancılık büyük gelirleri olan ve özellikle Anadolu’da birçok kişinin geçim kaynağı olan bir sektördür. Son yıllarda otlak alanlarının gittikçe azalması, şehir merkezlerine yakın modern çiftliklerin kurulumunu çoğaltmış, besi ve ahır hayvancılığının önemini artırmıştır. Özellikle Ege, İç Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde büyükbaş hayvan çiftliklerin sayısı bir hayli artmış, hayvancılığa yepyeni bir boyut gelmiştir.

Nüfusun artması, yaşam alanlarının genişlemesi ve iklimlerin dengesinin bozulması, otlak alanların azalmasına ve veriminin kaybolmasına sebep olmaktadır. Bu, hayvanlardan elde edilen et ve süt verimini de düşürmektedir. Bu yüzden modern hayvan çiftlikleri hayvancılığı harekete geçirmekte, bu sektöre yeni bir boyut getirmektedir.

Hayvan Çiftliği Projeleri İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayvan çiftliği için bir proje oluştururken pek çok unsura dikkat edilmesi gerekmektedir. En temel nokta, çiftliğin hangi hayvanlara ev sahipliği yapacağıdır. Büyükbaş, küçükbaş ya da kümes hayvanlarının bakımları, bakım yerleri ve bakım türleri farklılık göstermekte, dolayısıyla hayvan çiftlikleri projeleri de birbirinden ayrılmaktadır. Bununla birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için kurulacak çiftlikler için betonarme ve çelik malzemeler kullanılmalıdır. Çelik konstrüksiyon yapı malzemeleri tasarıma uygun ve çok daha dayanıklı oldukları için, tam olarak ihtiyacı karşılamakta, olası riskleri ortadan kaldırmaktadır. Kümes hayvanları için kurulacak olan çiftliğin yapımında ise prefabrik malzemeler kullanılabilir.

Bununla birlikte;

  • Çiftlik için belirlenen arazi, hayvan sayısına ve hayvan türüne göre belirlenmeli, hayvanların rahat ve sağlıklı olmaları amaçlanmalıdır.
  • Lokasyon belirlenirken iklim koşulları, rüzgar ve güneş ışığının yönü ön planda tutulmalı, hayvanlardan en iyi verim alınması için bu detaylara dikkat edilmelidir.
  • Hayvanların sağlığı açısından gıda ve gübrelerin depolanacağı yer iyi belirlenmelidir.
  • Hayvanların temas edeceği duvar ya da kafes sistemi fiziksel güce ya da dış etkenlere dayanıklı olmalıdır.
  • Çiftliğin kapıları, traktör ya da kamyon gibi büyük araçların giriş – çıkışlarının rahat yapması ve hayvanların giriş – çıkışlarında ezilme yaşanmaması için yeterince büyük olmalıdır. Ayrıca beklenmedik durumlar için darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Çiftliğin içindeki kirli havanın dışarıya atılması için güçlü bir havalandırma sistemi kurulmalıdır. Bu hayvanların sağlığı için de son derece önemlidir.

Hayvan çiftliği proje aşamasındayken her ayrıntı düşünülmelidir. Hem hayvanlardan hem de çiftlikten maksimum verim alabilmek için çeşitli bölümler dizayn edilmelidir. Bunlar;

  • Hayvan sayısına yetecek büyüklükte ahır
  • Sağımhane
  • Sürüdeki Hayvan Gruplarına Uygun Tasarlanmış Barınak
  • Sağım alanı
  • Doğumhane ve revir için gerekli bir bölüm
  • Gübre çukuru

Bu bölümlerden biri ya da birkaçı olmaz ise hayvanların sağlıkları olumsuz etkilenebilir, kayıplara yol açabilir. Bu yüzden bu tarz hayvancılık işletmelerin planlanması, fizibilite ve durum araştırması, projelendirilmesi ve anahtar teslim aşamasına kadar yaşanan tüm süreç titizlikle yönetilmelidir. Yansı Yapı, yıllardır süregelen aktif hizmetleri ile bu alanlarda son derece deneyimlidir. Alanında uzman ekipler ile her konuya hâkim olmakta, müşterilerinin tüm ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktadır.

Özellikle büyükbaş hayvan çiftliği projesinin başarılı olması için doğru bir şekilde planlanması gerekmektedir. Çiftliğin araziye kurulumu, hayvanların yetiştirilme şekli, personelden alınan verim, büyüme ve gelişme tahminlerinin doğruluğu ve tüm diğer faktörler ile birlikte proje başarılı olarak tamamlanır. Ancak bu projelerin hazırlığında bütçe unsuru hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Böylelikle çiftliğin başarısına bir de yüksek gelir eklenir.

Büyükbaş hayvan çiftliği projelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur barınaklardır. Barınakların sağlam, dayanıklı ve fonksiyonlu olabilmesi için zemininin geçirimli stabilize malzeme ya da beton olması, hayvanların trafiğini yöneten çit, kapı ve paadok sistemleri olması, aydınlatma, teisat ve havalandırma sistemlerinin ileri seviye olması gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yemleme ve süt sağımı gibi alanlarların da bulunması şarttır.

Çiftlik proje türleri, çiftliğin büyüklüklerine göre de farklılık göstermektedir. 50 başlık büyükbaş ahır, 100 başlık büyükbaş ahır, 500 başlık büyükbaş ahır projeleri gibi seçenekleri mevcuttur. Bu modern çiftlikler planlanırken hayvanların hareket alanı da hesaplanmalıdır. Bu doğrultuda eğer serbest duraklı ahır tercih edilecekse durakların genişliği minimum 125 cm civarında olmalıdır. Beslenme ihtiyacı hayvanlar için ayrılan noktada olmakta, yemlik yolu ve suluk gibi ekipmanlar ile düzenli bir şekilde gerçekleşmektedir.

Serbest duraklı ahırda hayvanlar için ayrı ayrı duraklar hazırlanmaktadır. Hayvanlar bu duraklarda bağlı kalmazlar. Su ve yem ihtiyaçları için özel alanlar tasarlanmaktadır. Bu su ve yemliklerin genişliği sağmal barınaklarda minimum 75 cm olması gerekmekte, aralarındaki mesafe ise çok fazla olmamalıdır.

Serbest ahırlarda ise hayvanların duraklarda durmak yerine grup halinde olmaları amaçlanır. Hayvan sayısı ne kadar fazla ise çiftliğin büyüklüğü de o oranda büyük olmalıdır. Bir hayvan için gerekli olan alan, seçilen barınak tipine(ızgara tabanlı vs.) hayvanın büyüklüğüne de bağlı olarak 5 ile 10 metrekare arasında olmaktadır. Serbest ahırların amacı hayvanların rahatça dolaşmalarına ve hareket etmelerine imkân sağlamaktır. Yemlik, suluk ve sıyırıcı yolu belirli bir noktada bulunmakta, hayvanlar ihtiyaçlarını buradan karşılamaktadır.

50 başlık ahır projeleri ise sağmal hayvan ahır, açık ahır ve yarı açık ahır olmak üzere 3 şekilde planlanmaktadır. Sağmal hayvan ahır projesi genellikle süt hayvancılığı yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Açık ahır projesinde çiftliğin üstü açık olduğu için iklim bakımından daha uygun yerlerde tercih edilmelidir. Çok yağış alan bölgeler için bu ahır tipi uygun değildir. Yarı açık ahırlar ise hayvan sayısının fazla olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Hayvanların olumsuz hava şartlarından etkilenmemeleri için yarı açık ahır projeleri daha uygundur.

Faaliyet göstermeye başladığı ilk günden beri müşterilerine kaliteli hizmet anlayışıyla yaklaşan Yansı Yapı, inşa ettiği her yapıda müşterilerinin memnuniyetini sağlamıştır. “Doğru proje ve sürdürülebilir yatırım” kavramını vizyon edinerek “Anahtar Teslim Çiftlik Projelendirmesi ve İnşaatı” alanında uzmanlaşmıştır. Bu uzmanlığını profesyonel ekibiyle birlikte her projesinde gösterirken, ihtiyaca özel proje tasarlayarak da maliyeti minimumda tutar. Çiftlik tasarımları için tüm imkân ve olanakları değerlendirmekte, tahmin edilenden bile iyi projeler ile müşterilerinin karşısına çıkmaktadır. Tüm talep ve beklentilerin en iyi şekilde karşılanması için özen göstermektedir. Edindiği tecrübesiyle yatırım öncesinde, yatırımcıya doğru ve tutarlı bir bütçe oluşturması ve ekonomik şekilde planlarına ulaşması konusunda hizmet ve çözümler sunmaktadır.

Hakkımızda daha fazla bilgi almak ve projelerimizi detaylı bir şekilde incelemek isterseniz www.yansiyapi.com web sitemizi ziyaret edebilir; iletişim formu ve diğer iletişim kanallarını kullanarak bize ulaşabilirsiniz.