Çiftlik Kurulumu Fiyatları
Tarım ve hayvancılık, eski zamanlardan beri ağırlıklı olarak Anadolu’da rastlanan ve insanların geçim kaynağı olan sektörlerden biridir. Teknolojinin gelişimi ve insanların farklı hayat tarzlarına yönelmesiyle birlikte tarım ve hayvancılık şehir merkezlerine yakın yerlerde modern çiftlikler ile yapılmaya başlandı. En ince ayrıntıya kadar planlanarak kurulan anahtar teslim çiftlikler ile çok daha verimli ve geniş çaplı hizmetler verilebilmektedir.
Son yıllarda hayvancılığın gözle görülür şekilde değişime uğramasının başlıca sebeplerinden biri; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği çeşitli destek ve hibelerdir. Çeşitli bankalar ve tarım kredi kooperatiflerinin; KKYDP projeleri kapsamında, ilgili idarelerin iş birliğiyle ile de hibe ve krediler verilmektedir. Girişimciliğe teşvik amacıyla yapılan bu projeler ile hem genç nüfusa istihdam, hem de çiftlik kurulumu için gerekli olan finansal destek sağlanmaktadır. Tabii ki çiftlik kurmak için pek çok detaya dikkat edilmeli, her bir nokta düşünülmelidir. Bunlardan ilki hangi alanda faaliyet gösterileceğidir. Büyükbaş, küçükbaş ya da kümes hayvanları için farklı çiftlikler kurulmakta, farklı yollar izlenmektedir. Bununla birlikte de seçilen alana göre betonarme malzemeler, çelik malzemeler ve prefabrik yapı malzemelerinden biri tercih edilmelidir. Prefabrik yapı malzemeleri ağırlıklı olarak kümes hayvanları için kullanılmaktadır. Eğer büyükbaş ya da küçükbaş çiftlik hedefleniyorsa, daha sağlam olduğu için betonarme ya da çelik malzemeler kullanılmalıdır.
Çiftlik Kurulumunda Yer Seçiminin Önemi
Çiftliğin yeri yetiştirilecek olan hayvana göre belirlenmelidir. Tarla ya da bahçenin büyüklüğü hem kapalı alana yetecek kadar hem de hayvanların rahatça dolaşabileceği açık alana yetecek kadar büyük olmalıdır. Eğer kümes hayvanları çiftliği ise bu alan büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliğine göre biraz daha küçük olabilir. Ayrıca çiftliğin bulunduğu arazinin mevsim koşullarına, hava durumuna, ısınmaya ve ulaşıma da göre uygun olması son derece önemlidir. Çiftlik kurulumunda ilk dikkat edilmesi gereken unsur; hayvanların rahat etmesi ve sağlıklarını olumsuz etkileyecek durumların engellenmesidir. Eğer mümkünse su kaynaklarına yakın olmalı ve yem bitkisi yetiştiriciliğinin yaygın olduğu bir bölgeye konumlanmalıdır. Böylelikle hayvanlar daha sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.
Çiftlik Kurulumunda Gerekli Olan Ekipmanlar
Tam donanımlı bir çiftlik için gerekli olan ekipmanların işletmede bulunması tesisin verimini yüksek düzeyde etkilemektedir. Bu ekipmanların kaç tane olacağı, çiftliğin büyüklüğüne göre hesaplanmalıdır. Böylelikle maliyet ve hesaplamalar da buna göre yapılmalıdır.
- Yem Kilitleri
- Yatak Durak Demirleri
- Suluklar
- Hayvan Bakım Araçları
- Hayvan Kantarları
- Kauçuk Hayvan Yatakları
- Kaçınma Fırçaları
- Havalandırma Fanları
- Buzağı Klubeleri
- Gübre Sıyırıcıları
- Gübre Pompaları ve Karıştırıcı Sistemleri
Bu ekipmanlar büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvan çiftliklerine göre farklılık göstermektedir.
Çiftlik Kurulum Maliyeti
Maliyet hesaplamalarından önce açık alan ve kapalı alan hesaplamaları yapılmalı, alanın büyüklüğüne ne zamanda, ne kadar hayvan tedariği yapılacağı planlanmalıdır. Özellikle büyükbaş hayvancılık sektöründe inşaat maliyeti diğer alanlara göre daha fazladır. Hayvanların rahat etmesi ve tüm hayvanlardan tam verim alınabilmesi için ahır ön planda tutulmalıdır. Büyükbaş hayvanlar için bir hayvan başına 5-10 metrekarelik bir kapalı alan ayrılması gerekmektedir. Üretime 100 sağmal büyükbaş hayvan ile başlanacaksa işletme toplamındaki yapılar(barınak, ot deposu, bakıcı evi, sağımhane vs.) için gerekli alan 3.000-3.500 metrekare, 200 hayvan ile başlanacaksa 4.000 – 4.500 metrekarelik bir kapalı alan inşaa edilmesi gerekmektedir.
Ahırın maliyeti içinde proje masrafı, ruhsat masrafı, kaba ve ince inşaat masrafı bulunmaktadır. Bunların yanında doğumhaneler, revirler, kulübeler gibi bölümler de çiftlik kurulum maliyetini arttırmaktadır. Ayrıca;
- Çiftliğin inşasındaki yapı malzemelerinin ve ekipmanlarının kalitesi,
- İçindeki hayvan sayısı,
- Çiftlik için kiralanan ya da satın alınan arazinin büyüklüğü ve konumu,
- Çiftlik personeli,
- Çiftliğin elektrik, su ve doğalgaz giderleri,
- Hayvan yemi ve stoğu,
- Çiftlik için kullanılan araçların yakıt giderleri,
toplam maliyet hesaplanırken dikkate alınmalıdır.
Maliyetler hesaplanırken bir durum ve pazar araştırması yapılmalı, maliyet harcaması yalnızca ihtiyaca göre şekillenmelidir. Bunun için detaylı bir proje hazırlanmalı, her detay kağıt üstünde net bir şekilde belirlenmelidir. Yansı Yapı, uzun yıllardır bu hizmeti alanında uzman bir ekiple sunmaktadır.
Özellikle büyükbaş hayvan çiftliği maliyeti, küçükbaş ve kümes hayvanlarına göre çok daha fazla olmaktadır. Büyükbaş hayvanlar içinde en çok tercih edilen dana ve inek fiyatları, diğer hayvanlara göre oldukça fazladır. 6 aylık bir dananın 2021 yılı itibariyle ortalama fiyatı 4.000 ile 4.500 TL olmaktadır. 6 aylık bir ineğin ise 3.500 ile 4.500 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Ortalama 4.000 TL olarak hesaplanır ise, 50 büyükbaş hayvanın maliyeti toplam 200.000 TL olacaktır. Bu rakamlar tamamen ortalama olmakta, fiyatlar döneme, hayvanın ırkına göre bile değişmektedir.
Aylık yem giderleri, yem kalitesine bağlı olarak değişmektedir. Personel gideri ortalama 4000 TL olmakta, çalışacak kişi sayısına göre bu fiyat bu oranda artmaktadır.
Bu maliyetlerin yanı sıra çiftlikte kullanılacak olan makinelerin de maliyetleri bulunmaktadır. Yemlik, otomatik yemlik, doğum padokları, suluk, çit ve gezinti alanları gibi önemli detaylar da kalitesine göre değişkenlik göstermekte, maliyeti önemli seviyede olmaktadır. Bu araç ve ekipmanların toplam maliyeti de döeneme ve güncel fiyatlara göre değişiklik göstermektedir.
Kısacası, küçük ayrıntılar ile birlikte bir büyükbaş çiftlik kurulumunun toplam maliyeti; hayvan sayısı, tam donanımlı yapısı, lokasyonu ve büyüklüğü ile seçilen ekipman marka, model ve teknolojisine göre değişkenlik göstermektedir.Güncel maliyetler için mutlaka yatırımın planlandığı arazi detayları elde edildikten sonra bir çalışma yapılması gerekmektedir.. Küçükbaş hayvan ya da kümes hayvanları için bir çiftlik kurulum maliyeti çok daha uygun olmaktadır.
Faaliyet göstermeye başladığı ilk günden beri müşterilerine kaliteli hizmet anlayışıyla yaklaşan Yansı Yapı, inşa edilen her yapıda önemli bir imzasının olduğu bilinciyle çalışmaktadır. “Doğru proje ve sürdürülebilir yatırım” kavramını vizyon edinen Yansı Yapı “Anahtar Teslim Çiftlik Projelendirmesi ve İnşaatı” alanında uzmanlaşmıştır. Çiftlik tasarımları için tüm seçenek ve olanakları değerlendirmekte, standartların en üstünde projeleri üretmektedir. Müşterilerinin tüm talep ve beklentilerini karşılamak için özen göstermektedir. Birikmiş tecrübesiyle yatırım öncesinde, yatırımcıya doğru ve tutarlı bir bütçe oluşturması ve ekonomik şekilde planlarına ulaşması konusunda hizmet ve çözümler sunmaktadır.
Daha önce başarıyla tamamladığımız projelerimizi incelemek ve hakkımızda daha fazla bilgi almak isterseniz www.yansiyapi.com web sitemizi ziyaret edebilir; iletişim formu ve diğer iletişim kanallarını kullanarak bize ulaşabilirsiniz.